Je hebt het waarschijnlijk wel aan eens gehoord “opstijgend vocht“. Maar wat is het nu juist en hoe los je dit het beste op. Hieronder kan je alle informatie terugvinden van opstijgend vocht. Nog niet zeker of je te kampen hebt met opstijgend vocht? Vraag een gratis diagnose aan, dan komen we bij u ter plaatse controleren of het gaat over opstijgend vocht of een ander vochtprobleem.

Gratis vocht diagnose

Voor een blijvende oplossing voor optrekkend vocht dient u een vochtexpert in te schakelen. Deze heeft de kennis en apparatuur om het probleem effectief aan te pakken. Zo kunnen wij uw vochtige muren injecteren om de woning vochtvrij te maken. Hierbij wordt een vloeistof onder druk in de muren gespoten en vormt deze een vochtwerende barrière, waardoor vocht niet meer kan opstijgen. Deze kosteneffectieve methode zal in vrijwel alle gevallen het vochtprobleem volledig verhelpen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.

Wat is opstijgend vocht?

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd. Het komt vooral voor bij oudere panden zonder spouw of waterkering, of waarbij de waterkering sterk verouderd is. Opstijgend vocht is grondvocht dat wordt opgezogen in de muren en komt enkel maar voor op het gelijkvloers (tot 1 meter hoogte). Is er vocht in de kelder, dan gaat het over drukkend vocht. Heb je vocht op verdiepingen, dan kan het over doorslaand vocht of een lekkage gaan.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is aan verschillende problemen in huis te herkennen. Soms zijn de problemen duidelijk te zien, soms zitten ze verstopt achter (inbouw)meubilair. Een aantal kenmerken waaraan optrekkend vocht te herkennen is:

  • Vochtplekken onderaan de muren en bij de plinten
  • Loskomende verf op de muren
  • Behang dat aan de onderkant loslaat
  • Schimmelvorming onderaan de muren
  • Een muffe geur die in de buurt van de muur of zelfs in de hele woning hangt
  • Houtrot aan plinten, dorpels en deurlijsten
  • Afbrokkelend pleisterwerk
  • Zoutkristallen onderaan op de muur

Oplossing tegen opstijgend vocht

Het gebeurt wel dat mensen de muur gewoon afwassen en opnieuw verven, of het pleisterwerk plaatselijk herstellen. Hiermee los je het probleem NIET op. De beste en voordeligste optie is het injecteren van de muren met een injectiemiddel tegen opstijgend vocht.

Hoewel er veel doe-het-zelf producten bestaan voor bestrijding van opstijgend vocht, zijn deze vaak minder duurzaam dan professionele producten. Ook is het belangrijk dat dergelijke werken nauwkeurig uitgevoerd worden.

Vragen of graag even afgesproken?

We geven u graag advies op maat.

Neem gerust contact met ons op

© Renovatie Kampioen